Expoziţia SĂRBĂTORI TRADIŢIONALE DE IARNĂ ÎN SATUL ROMÂNESC

Expoziţia SĂRBĂTORI TRADIŢIONALE DE IARNĂ ÎN SATUL ROMÂNESC

25 decembrie 2013 - 28 ianuarie 2014

Muzeul de Etnografie Rusă, Sankt Petersburg, Federaţia Rusă

 

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” a fost invitat la sfârşitul anului 2013 să participe la Muzeul de Etnografie Rusă, Sankt Petersburg, Federaţia Rusă cu o expoziţie de fotografie etnografică însoţită de măşti populare şi proiecţie de film ce valorifică arhiva documentară a muzeului.

 

Expoziţia conţine 40 de imagini selectate din arhiva Muzeului Satului din perioada anilor 1930 până în prezent. Filmele („Colinda” şi „Florile Dalbe 2013”) redau colindele din Maramureş şi cetele de colindători, jocuri cu măşti, teatru popular, urători prezenţi la Muzeul Satului cu ocazia Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou „Florile Dalbe”, ediţia 2013. Acestea întregesc ideea expoziţiei iniţiată de muzeul nostru, de a prezenta la un muzeu de etnografie de excepţie din „capitala culturală” a Fedraţiei Ruse tradiţiile de iarnă din românia încărcate de simboluri, semnificaţii, culoare, ritm, spectaculos.

Echipa care s-a deplasat la expoziţie a fost formată din Iulia Grumăzescu, Director Programe culturale, marketing şi Ala Movileanu, muzeograf.

 

Vernisajul a avut loc pe data de 25 decembrie 2013 în prezenţa domnului Vladimir Grussman, Director General, Muzeul de Etnografie Rusă, domnului Gheorghe Nicolae Pahonea, Consul Onorific al României la Sankt Petersburg însoţit de soţia sa, doamna Elena Pahonea, a doamnelor Jana Cisteacova, cercetător, Natalia Kalasnikova, cercetător, Olga Starostina, cercetător, Tatiana Zimina, cercetător -Muzeul de Etnografie Rusă şi a altor specialişi din domeniu, a presei şi a publicului vizitator.

Expoziţia mai poate fi vizitată până la data de 28 ianuarie 2014, Marţi, Joi, Vineri, Sâmbătă şi Duminică, 10.00 – 18.00

 

Expoziţia SĂRBĂTORI TRADIŢIONALE DE IARNĂ ÎN SATUL ROMÂNESC a fost realizată în colaborare cu Ministerul Culturii din România şi Ministerul Culturii din Federaţia Rusă, cu sprijinul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti în contextul bunelor relaţii de colaborare între ţări şi instituţiile implicate care au desfăşurat în 2013 program cultural „Zilele culturii Ruse în România”. Muzeul Naţional al Satului « Dimitrie Gusti  a găzduit în perioada 25 octombrie – 25 noiembrie 2013 expoziţia etnografică „Cingători în cultura etniilor” organizată în colaborare cu Muzeul de Etnografie Rusă din Sankt Petersburg.

 

 

La invitaţia Muzeului de Etnografie Rusă, Sankt Petersburg, în perioada 26 – 28 ianuarie 2014, Doamna Director General a Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Conf. univ. dr. Paula Popoiu împreună cu Doamna Irina Cajal, Subsecretar de Stat, Ministerul Culturii din România şi 3 directori de muzee etnografice, membrii ai Asociaţiei Muzeelor în Aer Liber din România – dr. Filofteia Pally, Director, Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti, Dr. Valeriu Olaru, Director, Complexul Naţional Muzeal Astra, Sibiu, Dr. Tudor Sălăgean, Sirector, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj-Napoca vor participa la închiderea oficială a expoziţiei SĂRBĂTORI TRADIŢIONALE DE IARNĂ ÎN SATUL ROMÂNESC  precum şi la o masă rotundă pentru a discuta posbilităţi de colaborare în următorii ani.

La întâlnire au fost invitaţi şi Excelenţa Sa, Domnul Vasile Soare, Ambasador al României în Federaţia Rusă, domnul Gheorghe Nicolae Pahonea, Consul Onorific al României la Sankt Petersburg, specialişti din domeniul etnografic şi presă. Se doreşte continuarea proiectelor culturale dintre cele două ţări şi o colaborare strânsă între instituţii.